Per què

MANIFEST CONTRA L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA

 

Davant de la següent SITUACIÓ:

• Entestament del Port de València en l’ampliació, proposant ara la construcció de la terminal nord de mercaderies i la de creuers a menys de 400 m de la població, i l’activació de la ZAL.
Inacció dels responsables públics per impedir-la, o si més no paralitzar-la fins a tindre suficients elements de judici i un debat informat.
Crisi ecosocial i els compromisos assolits amb les declaracions d’emergència climàtica i les lleis de canvi climàtic de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat.

 

Les entitats socials organitzades, veïnals, sindicals i ambientals, de la comarca de l’Horta i la ciutat de València VOLEM MANIFESTAR:

L’ampliació del Port NO pot “fer compatible el creixement econòmic amb el respecte del medi ambient”

Aquest és el lema repetit pel president de la generalitat Ximo Puig, l’alcalde Joan Ribó i el conseller Arcadi España quan parlen dels impactes del projecte. Però els efectes que ja ha causat el port i els que vindran de l’ampliació sobre les platges, l’Albufera, la qualitat de l’aire i l’aigua i sobre la salut són de tal magnitud, de tal cost per a l’erari públic i tan irreversibles, que és impossible que el projecte de l’ampliació siga acceptable ni socialment, ni ambientalment, ni econòmicament.

Errors passats no poden avalar errors més grans en el futur

Se’ns diu que ja s’ha fet el dic nord i que això implica seguir avant, però és preferible parar ara a seguir dilapidant diners en un projecte que determinarà de forma irreversible el model de ciutat per les nostres filles o netes, els pròxims 100 anys, que va en contra de les mateixes directrius en matèria de territori que impulsa el Consell i que té una vida útil curta, donades les característiques del sector. Cal recordar que el port ja ha fet retrocedir les platges de la Devesa, ha destrossat La Punta i el barri de Natzaret.

Planificació a la carta per a empreses vs. Dret a decidir de la ciutadania.

Se’ns diu que no podem ‘renunciar’ a una inversió privada de 800 milions d’euros, però NO ENS DIUEN que l’ampliació del port implicarà una despesa de més de 4.000 milions d’euros de diners públics per tal que siga funcional, ja que implicarà crear l’accés nord i fer noves ampliacions de la V-30, la V-31 i la V-21.

Tanmateix, l’ampliació implica efectes sobre la salut, la qualitat de l’aire, el soroll, la destrucció i la fragmentació d’ecosistemes, de l’horta que ens alimenta i dels nostres pobles, que pagarem nosaltres, no el port ni l’empresa concessionària, i que ens endeutarà de forma que no podrem desenvolupar un model de ciutat divers, de proximitat i sostenible.

Gastar els diners en el que és realment important i urgent: canvi climàtic i planificar per al bé comú.

En una societat democràtica moderna, cal avaluar les inversions a la llum de la sostenibilitat i l’equitat, de la seua capacitat per generar benestar i assegurar el futur, especialment quan parlem de quantitats tan exorbitants i accions tan impactants. El port és una inversió intensiva en capital, altament tecnològica i amb caducitat curta, quan en la situació actual són necessàries les intensives en llocs de treball.

Per això, com a habitants del territori afectat, EXIGIM:

1. LA RETIRADA IMMEDIATA I SENSE CONDICIONS DE

• Projecte d’ampliació Nord del Port
• Construcció de terminal nova de creuers a tocar dels poblats marítims
• Accés Nord al Port

Desmantellament de les infraestructures de les primeres fases ja construïdes: dic nord de recer i ZAL.

2. ECONOMIA PER A LES PERSONES

Prioritzar les inversions públiques i reassignar les previstes per a l’ampliació del Port per a:
• Pal·liar tots els impactes i danys que ja ha causat als barris i els ecosistemes valencians.
• Sectors i necessitats urgents: agricultura de proximitat, salut i educació pública i de qualitat, diversificació productiva.
• Política fiscal: eliminació de manera urgent dels privilegis fiscals i administratius i dels subsidis de l’activitat privada del port per tal que incorpore almenys part dels costos socioambientals que genera, i així poder reinvertir aquests ingressos en la millora de modes de mobilitat més sostenibles, en impulsar sectors econòmics més justos i més distributius socialment, que no es basen als combustibles fòssils.

3. PROTEGIR LA SALUT DE LES PERSONES, LA VIDA AL CENTRE:

És imperatiu protegir la salut de les persones que habitem a l’àrea d’influència del port, i per això exigim la definició i aplicació immediata de plans de control i reducció efectiva d’emissions de contaminació atmosfèrica i acústica, d’acord amb els nivells segurs de contaminació per a les persones admesos per l’OMS.

Plans capaços d’assolir la reducció anual d’emissions de CO2 del 7,6% necessària per a complir amb els objectius climàtics el 2030, que, a més, s’han d’acompanyar de l’impuls de models de producció-consum de proximitat, per minimitzar la petjada de carboni dels productes.

4. RESPONSABILITAT ECO-CLIMÀTICA

Impulsar i implantar un nou model de governança dels ports i qualsevol iniciativa derivada d’ells, que done més veu i vot als territoris afectats i que contextualitze la gestió i la presa de decisions a la situació eco-climàtica, econòmica i social actual.

Abandonar definitivament qualsevol ampliació, incloent-hi Zones Logístiques (ZAL)

Fem una crida als responsables del territori en el nostre país, el president de la generalitat Ximo Puig, el conseller de territori Arcadi España i l’alcalde de València Joan Ribó, perquè vetllen per la ciutadania que representen, i prenguen una posició decidida a favor de l’interés general de la ciutadania i no d’interessos particulars d’empreses privades, i aturen el projecte d’ampliació del port de València per tots els motius abans esmentats fins que no es produïsca un debat informat sobre els efectes reals dels projectes del port.

Signa el manifest, com a individu o com a col·lectiu