Saber més

Estudi de la Universitat de Wageningen, Països Baixos

Durant els mesos de maig i juny de 2024, estudiants de l’últim any del Màster “International Land and Water Management” de la Universitat de Wageningen (WUR – Wageningen University & Research, Països Baixos), van realitzar un estudi sobre els costos i beneficis potencials de les ampliacions del Port de València.

Per a l’elaboració de l’estudi es va aplicar un enfocament objectiu “triple P”: Persones, Planeta, Guanys (People, Planet, Profit). L’expansió en curs del Port de València és un problema polièdric, que implica interaccions complexes en totes les escales i sectors. Es van realitzar anàlisis de documents, observacions de camp, entrevistes i enquestes per a capturar les diferents percepcions i es va aplicar una Anàlisi Multicriteri (MCA) per a avaluar els resultats.

Es van identificar externalitats negatives significatives que afecten la comunitat local i el medi ambient, resultant en un impacte negatiu segons la metodologia aplicada.

Ací es pot consultar el document final, així com el vídeo de la presentació del mateix: An overview of the costs and benefits of the Valencia Harbour’s expansion

Carta oberta a MJ Català contra la censura del mural ‘Fashion Victims’ d’Escif

L’esborrament del mural de l’artista valencià Escif que denuncia l’explotació infantil constitueix un flagrant acte de censura artística a la ciutat i representa l’incompliment de l’Ajuntament amb l’esperit i compromisos de la Capitalitat Verda.

A la ciutat de València, hui tenim el privilegi de gaudir, gratuïtament, a peu de carrer i les vint-i-quatre hores del dia, de l’obra mural d’Escif, un dels nostres artistes més reconeguts a escala internacional.

L’obra d’Escif, en el passatge del doctor Serra de València, que pròximament serà esborrada (només escriure aquestes paraules produeix calfred, per les imatges que evoca), denúncia l’explotació infantil, eixa que possibilita el consum irresponsable de moda.

Però és que a més, eixa moda, des de la seua confecció fins a l’arribada als nostres aparadors, representa just tot l’oposat a una economia verda: es produeix en països sense legislació mediambiental i en termes d’explotació laboral i infantil i, a més, el seu transport fins a les nostres botigues, amb mega vaixells que contaminen mar i aire. El preu que paguem per eixos productes té un altíssim cost humà i ambiental i, a més, menysprea el comerç de proximitat.

La desaparició d’eixa obra artística, compromesa i de denúncia, es produirà per mandat de la Diputació Provincial i amb el beneplàcit, plenament conscient, de l’Ajuntament de València, que ha refusat expressament salvaguardar-la i protegir-la de la destrucció.

Just setmanes després de la coronació de València com a Capital Verda Europea, l’Ajuntament incompleix els compromisos que eixe premi comporta; “La ciutat que ostenta cada any la distinció es converteix en el paradigma del desenvolupament sostenible i la transició ecològica, i té la responsabilitat de promoure bones pràctiques i servir d’inspiració per a altres ciutats europees.”

Les persones que des de diferents entitats cíviques lluitem per la defensa de la justícia i de la pau, del territori i de la salut, manifestem públicament el nostre reconeixement i agraïment a Escif i al col·lectiu d’artistes urbans, pel seu compromís amb totes les causes justes, internacionals i locals, des de la massacre de Gaza fins a la ZAL i l’ampliació del port.

JORNADA: ‘La Política de grans infraestructures de transport en Espanya’ [2023]

El próxim dimarts, 28 de març de 2023, organitzat per diverses associacions i plataformes ecologistes i de lluita social, entre les quals es troba la Comissió Ciutat-Port, es celebrarà al Congrés dels Diputats una jornada molt interessant de la que també participarem per debatre de la política de grans infraestructures de transports que es desenvolupa el nostre país, tot i l’emergència climàtica en què ens trobem.

Durant la jornada, titulada ‘La política de grans infraestructures de transport en Espanya’, es presentarà un panorama general de la política de grans obres en matèria de transport i diversos casos d’oposició territorial a ampliacions d’estes infraestructures, per a la qual cosa acudiran representants de les diverses lluites. En la nostra representació, serà la companya Andrea Márquez, qui exposarà el cas de l’ampliació del Port de València.

Finalment, hi haurà una taula redona ’La posició dels partits polítics en relació amb la política d’infraestructures en temps d’emergència climàtica’ amb representants dels principals grups parlamentaris que permetrà contrastar les seues distintes visions sobre este tema. L’acte, que començarà a les 10.00 fins a les 14.00 hores, tindrà lloc al Congrés dels Diputats però també se retransmeterà en línia. Per assistir cal inscriure’s prèviament, abans de les 12.00 h del 27 de març, mitjançant este formulari. Amb este enllaç podreu seguir la jornada en streaming.

No a l’ampliació del Port de València: Benefici per alguns, perjudicis per a totes.

DOCUMENTAL: Sota el Port està el Litoral

Sota el Port està el Litoral és un documental, dirigit per Guillem Porcar i Oscar Romero, i realitzat en la seua majoria durant la celebració de la primera manifestació de la ciutadania valenciana contra l’ampliació del port de València, el 22 d’octubre de 2021. L’èxit de convocatòria de la manifestació va ser rotund, a pesar d’haver-se organitzat durant la pandèmia de COVID19 i de tindre lloc un dia de pluja, demostrant-se així el rebuig total a què València esdevinga la ciutat-contenidor del Mediterrani. Els motius i raons d’aquest rebuig es relaten al documental de mà d’algunes de les persones dels col·lectius que es coordinen a la Comissió ciutat-port, incidint en els impactes ambientals, a les costes valencianes i l’horta, però també les implicacions en llocs de treball, les seqüeles econòmiques, i les conseqüències que suposaria l’ampliació sobre qüestions tan rellevants com l’augment inassumible de les emissions i la incapacitat d’adaptar el territori en temps d’emergència climàtica.

Què volen fer a l’ampliació del port?

Com afecta a les platges del Parc Natural de l’Albufera?

Més documentació:

http://ciutat-port.valenciasaludable2030.es

El cas de l’ampliació nord del port de València i la protesta social, seminari a la Universitat d’Amsterdam per Antonio Montiel

El port a debat a la Universitat

◦ Taula 1: ECONOMIA Quin serà el cost (real) de l’ampliació del port? Quins els beneficis?
◦ Taula 2: IMPACTES Impactes ambientals del projecte d’ampliació del Port de València
◦ Taula 3: GOVERNANÇA Com es prenen les decisions sobre l’ampliació del port?
◦ Taula 4: JUSTICIA I REPARACIÓ Reconeixement i reparació a les víctimes de l’ampliació del Port