JORNADA: ‘La Política de grans infraestructures de transport en Espanya’
El próxim dimarts, 28 de març, organitzat per diverses associacions i plataformes ecologistes i de lluita social, entre les quals es troba la Comissió Ciutat-Port, es celebrarà al Congrés dels Diputats una jornada molt interessant de la que també participarem per debatre de la política de grans infraestructures de transports que es desenvolupa el nostre país, tot i l’emergència climàtica en què ens trobem.
Durant la jornada, titulada ‘La política de grans infraestructures de transport en Espanya’, es presentarà un panorama general de la política de grans obres en matèria de transport i diversos casos d’oposició territorial a ampliacions d’estes infraestructures, per a la qual cosa acudiran representants de les diverses lluites. En la nostra representació, serà la companya Andrea Márquez, qui exposarà el cas de l’ampliació del Port de València.
Finalment, hi haurà una taula redona ’La posició dels partits polítics en relació amb la política d’infraestructures en temps d’emergència climàtica’ amb representants dels principals grups parlamentaris que permetrà contrastar les seues distintes visions sobre este tema. L’acte, que començarà a les 10.00 fins a les 14.00 hores, tindrà lloc al Congrés dels Diputats però també se retransmeterà en línia. Per assistir cal inscriure’s prèviament, abans de les 12.00 h del 27 de març, mitjançant este formulari. Amb este enllaç podreu seguir la jornada en streaming.
No a l’ampliació del Port de València: Benefici per alguns, perjudicis per a totes.
DOCUMENTAL: Sota el Port està el Litoral
Sota el Port està el Litoral és un documental, dirigit per Guillem Porcar i Oscar Romero, i realitzat en la seua majoria durant la celebració de la primera manifestació de la ciutadania valenciana contra l’ampliació del port de València, el 22 d’octubre de 2021. L’èxit de convocatòria de la manifestació va ser rotund, a pesar d’haver-se organitzat durant la pandèmia de COVID19 i de tindre lloc un dia de pluja, demostrant-se així el rebuig total a què València esdevinga la ciutat-contenidor del Mediterrani. Els motius i raons d’aquest rebuig es relaten al documental de mà d’algunes de les persones dels col·lectius que es coordinen a la Comissió ciutat-port, incidint en els impactes ambientals, a les costes valencianes i l’horta, però també les implicacions en llocs de treball, les seqüeles econòmiques, i les conseqüències que suposaria l’ampliació sobre qüestions tan rellevants com l’augment inassumible de les emissions i la incapacitat d’adaptar el territori en temps d’emergència climàtica.
Què volen fer a l’ampliació del port?
Com afecta a les platges del Parc Natural de l’Albufera?
Més documentació:
– http://ciutat-port.valenciasaludable2030.es
– El cas de l’ampliació nord del port de València i la protesta social, seminari a la Universitat d’Amsterdam per Antonio Montiel
El port a debat a la Universitat
◦ Taula 1: ECONOMIA Quin serà el cost (real) de l’ampliació del port? Quins els beneficis?
◦ Taula 2: IMPACTES Impactes ambientals del projecte d’ampliació del Port de València
◦ Taula 3: GOVERNANÇA Com es prenen les decisions sobre l’ampliació del port?
◦ Taula 4: JUSTICIA I REPARACIÓ Reconeixement i reparació a les víctimes de l’ampliació del Port